VRTEC ŠKOFIJE (OŠ Škofije) (05) 6626 580
 

Ribe v januarju

Pogovarjali smo se o zimskem letnem času in življenju živali v tem času. Poskrbeli smo tudi za ptice – jim obesili ptičjo hrano v mrežaste vrečke po igrišču ter jih opazovali, ko so prišli zobat na teraso. Veliko časa smo posvetili ruski ljudski pravljici Živali pri babici zimi. Večkrat smo pri počitku prisluhnili glasbeni pravljici in v jutranjem krogu pripovedovanju ob slikah. Z rekviziti in sceno v igralnici in večnamenskem prostoru pred igralnico so se igrali igro vlog – nastopajoči iz pravljice. Igrali so se tudi z lutkami na palici in telesnimi lutkami. Na koncu meseca smo pravljico zaigrali otrokom iz skupine žabe. Naučili smo se pesem »Babica zima« (M.Voglar) in jo spremljali z gibi. Šivali smo gumbe.
Znotraj skupine sta začela »potovati« dva potujoča bralna nahrbtnika, katera tedensko »potujeta« od otroka do otroka.
Z januarjem so se pri telovadbi otroci začeli oblačiti v športno opremo. Naučili smo se novo igrico »Lovec in lisice«. Dali smo poudarek na vodenje in podajanje žoge.
Razvrščali smo živali v dva diagrama in ju odčitali – koliko živali je nastopalo v pravljici in koliko ne, kateri stolpec je višji/nižji, itd. Reševali delovni list, kjer so prešteli krogce in morali izrezati enako število koščkov papirja ter jih zalepiti.
V jutranjem krogu smo si večkrat postavljali uganke, igrali se igrico »Kdor ima oblečene črne hlače/rdečo majico/,rjave lase itd., naj stopi v krog«, naučili smo se nov bans Bugi vugi.
Na koncu meseca smo pričeli u novo temo »potovanje v vesolje«. Odpravili smo se v šolsko knjižnico po knjige o vesolju.