Vabljeni na virtualno premiero otroške predstave JANKO IN METKA bratov Grimm, ki bo v soboto, 28. novembra 2020, ob 18.00, na spletu.

Spremljanje predstave na ekranu ne more nadomestiti doživljanja v gledališki dvorani, a zaradi izrednih razmer, ki onemogočajo gledalcem obisk javnih prireditev, bomo premiero Janko in Metka izjemoma neposredno prenašali preko spleta.

Neposredni prenos bo javen in odprt za vse. Do njega boste lahko dostopali preko:

– spletne strani gledališča: https://sng-ng.si/repertoar/premiere/2020070913445490/
– Facebook profila: https://www.facebook.com/sng.novagorica/ (dogodek Janko in Metka)
– YouTube kanala: https://www.youtube.com/user/sngnovagorica

O PREDSTAVI
Janko in Metka je ena najbolj znanih evropskih pravljic, na katero lahko gledamo kot na metaforo človeškega odraščanja – njegove poti skozi življenjsko pomembne situacije ali spremembe. Njuna preobrazba iz šibkih otrok v močna posameznika je povzročila, da zlobe ni več, ker sta postala močnejša od nje. Posebnost predstave za predšolske otroke in prvo triado je ta, da v njej liki ne govorijo. Več prostora je za igralčevo telo, gib, glasbo in vizualno podobo.

REŽISER Andrej Jus
IGRAJO Žiga Udir, Anuša Kodelja, Dušan Teropšič k. g., Maja Poljanec Nemec, Dušanka Ristić

Več o predstavi tukaj.

***

PRVI NEPOSREDNJI PRENOS PREKO SPLETA V SNG NOVA GORICA ŽE PRED 20 LETI

Ob tem dogodku smo se spomnili prvega neposrednega prenosa gledališke predstave preko spleta v Sloveniji, ki ga je pripravilo prav naše, takrat še Primorsko dramsko gledališče. Pred dobrimi dvajsetimi leti, 28. septembra 2000, smo prenašali premiero predstave Tistega lepega dne preko spletnih strani, neposredni prenos pa je bil predvajan tudi na slovenski razstavni prostor na svetovni razstavi EXPO 2000 v Hannovru v Nemčiji. Prenos je bil pripravljen v sodelovanju s podjetjema ARCTUR iz Nove Gorice in TV PIKA iz Ljubljane, ki sta poskrbeli za tehnično izvedbo. Predstavo so spremljale štiri kamere v dvorani, signal je preko mešalne mize potoval v za to pripravljeni računalnik, digitalizirana slika in zvok sta po treh ISDN linijah potovala v Ljubljano, kjer sta preko strežnika TV PIKE kot quicktime datoteka našla pot v svetovni splet. Statistika obiska je pokazala, da so premiero predstave Tistega lepega dne spremljali obiskovalci spleta iz Hrvaške, Italije, Avstrije, Estonije, Kanade, ZDA, Avstralije, Argentine in celo Japonske.