Spoštovani starši!

V vrtcu so se pojavili posamezni primeri uši. Najpogostejše so naglavne (sive) uši, ki ne prenašajo bolezni, vendar s svojimi izločki povzročajo neprijetno srbenje.

Pri preprečevanju in odpravljanju ušivosti imajo ključno vlogo starši in tega ne morejo nadomestiti ne vrtec, ne šola, ne zdravstvena služba – so jim pa lahko v pomoč.

Prosimo, da v skladu z Navodili za ravnanje ob pojavu naglavnih uši, ki so jih pripravili strokovnjaki iz NIJZ, natančno izvedete razuševanje. Otrok se lahko vrne v vrtec ali šolo takoj po opravljenem prvem postopku razuševanja (dokler so uši žive mora otrok ostati doma).

Navodila so dostopna na spletni strani https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/navodila_za_ravnanje_ob_pojavu_naglavnih_usi.pdf

Pomembno je, da pregledate lasišče otroka in po potrebi ukrepate. Starši, ki pri otroku najdejo uši ali žive gnide, so dolžni izvesti razuševanje natančno po opisanem postopku. Ne glede na preparat postopek razuševanja obvezno ponovimo čez 7 do 10 dni. Glavnike in krtače operemo v vroči vodi (več kot 60ºC), prav tako perilo (oblačila, brisače, posteljnino), ki je bilo v stiku z lasmi. Predmete, ki jih ne moremo oprati, vstavimo v plastično vrečko, ki jo tesno zatisnemo in pustimo za 10 do 14 dni na sobni temperaturi ali 24 ur v zmrzovalniku.

Hvala za sodelovanje.

Pripravila: Tina Benigar, vodja prehrane in ZHR v vrtcu

Priloga: Kako odstranimo uši