IMPETIGO imenujemo gnojno okužbo vrhnjega sloja kože, ki jo prepoznamo po pojavu mehurčkov in krast na koži. Razširi se na različne dele telesa in na ljudi, s katerimi je oboleli v bližnjem, tesnejšem stiku. Impetigo je predvsem bolezen otrok in je najpogostejša okužba kože pri otrocih v predšolskem obdobju. Redko se pojavi pri otrocih, mlajših od dveh let.
Prenos okužbe: Do okužbe pride zaradi neposrednega stika z bolnikom ali s prenosom preko okuženih predmetov na poškodovano kožo.

Inkubacija:
Inkubacijska doba (t.j. doba od okužbe do razvoja bolezenskih znakov) traja 7-10 dni.

Kužnost:
Kužnost upade po približno 24 urah po začetku sistemskega antibiotičnega zdravljenja.
Na koži se najprej pojavijo papule ( izboklinice nad ravnjo kože), iz katerih nastanejo mehurčki, ki so delno zagnojeni. Kasneje nastanejo debele kraste medene barve, ki lahko ostanejo več tednov. Spremembe se širijo z enega mesta kože na drugega, redko srbijo ali bolijo. Pri večini bolnikov so povečane bezgavke, ki so najbližje kožnim spremembam. Večina bolnikov z impetigom nima vročine, glavobola ali splošnega slabega počutja.
POMEMBNO JE ANTIBIOTIČNO ZDRAVLJENJE, DA SE PREPREČI MOŽNI KASNEJŠI ZAPLET (VNETJE LEDVIČNIH ČAŠIC) IN DA PREPREČIMO ŠIRJENJE V OŽJIH SKUPNOSTIH (VRTCI, ŠOLE, DRUŽINE).

Preprečevanje

Preprečevanje širjenja bakterij, ki povzročajo impetigo, temelji na skrbni osebni higieni. OTROCI Z NEZDRAVLJENIM IMPETIGOM NE SMEJO V VRTEC ALI ŠOLO. Vrnejo se lahko, ko se spremembe na koži zasušijo. V kolektiv se otrok z impetigom vrne lahko 48 ur po uvedbi sistemskega antibiotičnega zdravljenja, saj ni več kužen, kljub temu, da spremembe na koži še niso zasušene. Svetujemo, da so kožne spremembe pokrite.

Karmen Mekota,
pomočnica v.d. ravnateljice

Vlasta Urška Baraga,
v.d. ravnateljice